
Przekąska po Włosku – Mozzarella, Pomidorki, Oliwa i Bazylia
Składniki:
- Bagietka z masłem i czosnkiem:
- 1 bagietka BakerVille z masłem i czosnkiem
- Grzanka kanapeczka koktajlowa:
-
200 g mozzarelli
(pokrojonej w plasterki) - 200 g pomidorków koktajlowych
(pokrojonych na połówki) - Kilka świeżych listków bazylii
- 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
- Sól i pieprz do smaku
Przepis:
-
Bagietka z masłem i czosnkiem:Bagietkę BakerVille z masłem i czosnkiem pokrój na małe kromki i grilluj lub piecz w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez około 5-7 minut, aż będą chrupiące i lekko złociste.
-
Grzanka kanapeczka koktajlowa:Na każdej kromce chrupiącej bagietki ułóż plaster mozzarelli. Na mozzarelli umieść połówkę pomidorka koktajlowego. Skrop każdą grzankę oliwą z oliwek. Posyp świeżymi listkami bazylii, dopraw solą i pieprzem do smaku.
-
Podawanie:Na dużym talerzu lub desce ułóż przygotowane grzanki z mozzarellą, pomidorkami, oliwą i bazylią.