Bagietka z Masłem i Czosnkiem oraz Sałatka z Rukolą, Burakiem, Serem Feta i Orzechami Włoskimi #1

Bagietka z Masłem i Czosnkiem oraz Sałatka z Rukolą, Burakiem, Serem Feta i Orzechami Włoskimi

Składniki:
  • Bagietka z masłem i czosnkiem:
  • 1 bagietka BakerVille z masłem i czosnkiem
  • Sałatka:
  • 100 g rukoli
  • 1 średni burak
    (ugotowany i pokrojony w kostkę)
  • 100 g sera feta
    (pokrojony w kostkę)
  • 50 g orzechów włoskich
    (posiekanych)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • Sól i pieprz do smaku
  • Podpieczone grzanki z bagietki:
  • Kilka kromek bagietki BakerVille z masłem i czosnkiem
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
    (opcjonalnie)
Przepis:
  • Bagietka z masłem i czosnkiem:
    Bagietkę BakerVille z masłem i czosnkiem podgrzej w piekarniku zgodnie z instrukcją na opakowaniu, aż będzie chrupiąca i złocista.
  • Sałatka:
    W dużej misce wymieszaj rukolę, pokrojonego buraka, ser feta i posiekane orzechy włoskie. W małej miseczce połącz oliwę z oliwek, ocet balsamiczny, sól i pieprz. Polej sałatkę przygotowanym sosem i delikatnie wymieszaj, aby wszystkie składniki się połączyły.
  • Podpieczone grzanki z bagietki:
    Kromki bagietki BakerVille z masłem i czosnkiem, jeśli są potrzebne, podpiecz w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez około 5-7 minut, aż będą chrupiące i lekko złociste. Możesz skropić je oliwą z oliwek, jeśli chcesz uzyskać dodatkową chrupkość.
  • Podawanie:
    Na talerzu ułóż porcję sałatki z rukolą, burakiem, serem feta i orzechami włoskimi. Obok połóż kawałki podpieczonej bagietki z masłem czosnkowym oraz grzanki.