Góralska Przekąska – Grzanka z Oscypkiem i Żurawiną #1

Góralska Przekąska – Grzanka z Oscypkiem i Żurawiną

Składniki:
  • Bagietka z masłem i czosnkiem:
  • 1 bagietka BakerVille z masłem i czosnkiem
  • Grzanka z oscypkiem i żurawiną:
  • 200 g oscypka
    (pokrojonego w plastry)
  • 100 g konfitury z żurawiny
  • Kilka gałązek świeżego tymianku
    (do dekoracji)
  • Sól i pieprz do smaku
    (opcjonalnie)
Przepis:
  • Bagietka z masłem i czosnkiem:
    Bagietkę BakerVille z masłem i czosnkiem pokrój na kromki i grilluj lub piecz w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez około 5-7 minut, aż będą chrupiące i lekko złociste.
  • Grzanka z oscypkiem i żurawiną:
    Na każdej kromce chrupiącej bagietki ułóż plaster oscypka. Piecz w piekarniku przez kolejne 3-5 minut, aż oscypek lekko się roztopi. Na wierzchu każdej grzanki z oscypkiem nałóż łyżeczkę konfitury z żurawiny. Możesz doprawić do smaku solą i pieprzem, jeśli potrzeba. Ozdób każdą grzankę świeżym tymiankiem.
  • Podawanie:
    Na dużym talerzu lub desce ułóż przygotowane grzanki z oscypkiem i żurawiną.