
Góralska Przekąska – Grzanka z Oscypkiem i Żurawiną
Składniki:
- Bagietka z masłem i czosnkiem:
- 1 bagietka BakerVille z masłem i czosnkiem
- Grzanka z oscypkiem i żurawiną:
-
200 g oscypka
(pokrojonego w plastry) - 100 g konfitury z żurawiny
- Kilka gałązek świeżego tymianku
(do dekoracji) - Sól i pieprz do smaku
(opcjonalnie)
Przepis:
-
Bagietka z masłem i czosnkiem:Bagietkę BakerVille z masłem i czosnkiem pokrój na kromki i grilluj lub piecz w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez około 5-7 minut, aż będą chrupiące i lekko złociste.
-
Grzanka z oscypkiem i żurawiną:Na każdej kromce chrupiącej bagietki ułóż plaster oscypka. Piecz w piekarniku przez kolejne 3-5 minut, aż oscypek lekko się roztopi. Na wierzchu każdej grzanki z oscypkiem nałóż łyżeczkę konfitury z żurawiny. Możesz doprawić do smaku solą i pieprzem, jeśli potrzeba. Ozdób każdą grzankę świeżym tymiankiem.
-
Podawanie:Na dużym talerzu lub desce ułóż przygotowane grzanki z oscypkiem i żurawiną.