
Przekąska Bruschetta (Pesto, Pomidorki Koktajlowe, Bazylia)
Składniki:
- Bagietka z masłem i czosnkiem:
- 1 bagietka BakerVille z masłem i czosnkiem
- Bruschetta:
-
100 g zielonego pesto
(dostępne w sklepie lub domowe) - 200 g pomidorków koktajlowych
(pokrojonych na połówki) - Kilka świeżych listków bazylii
(posiekanych) - 1 ząbek czosnku
(drobno posiekany) - 2 łyżki oliwy z oliwek
- Sól i pieprz do smaku
Przepis:
-
Bagietka z masłem i czosnkiem:Bagietkę BakerVille z masłem i czosnkiem pokrój na kromki i grilluj lub piecz w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez około 5-7 minut, aż będą chrupiące i lekko złociste.
-
Bruschetta:Pomidorki koktajlowe umieść w misce, dodaj posiekany czosnek, oliwę z oliwek, sól i pieprz do smaku. Delikatnie wymieszaj, aby pomidorki były równomiernie pokryte. Na każdej kromce chrupiącej bagietki rozsmaruj równomiernie warstwę zielonego pesto. Na wierzchu ułóż przygotowane pomidorki koktajlowe i posyp świeżo posiekaną bazylią.
-
Podawanie:Na dużym talerzu lub desce ułóż przygotowane bruschetty.