Przekąska po Francusku – Grzanka Kanapeczka Koktajlowa z Serami Pleśniowymi, Plastrami Gruszki i Orzechami Włoskimi #1

Przekąska po Francusku – Grzanka Kanapeczka Koktajlowa z Serami Pleśniowymi, Plastrami Gruszki i Orzechami Włoskimi

Składniki:
  • Bagietka z masłem i czosnkiem:
  • 1 bagietka BakerVille z masłem i czosnkiem
  • Grzanka kanapeczka koktajlowa:
  • 150 g sera pleśniowego
    (np. roquefort, brie, camembert)
  • 1 gruszka
    (pokrojona w cienkie plastry)
  • 50 g orzechów włoskich
    (posiekanych)
  • Kilka kropel oliwy z oliwek
  • Sól i pieprz do smaku
Przepis:
  • Bagietka z masłem i czosnkiem:
    Bagietkę BakerVille z masłem i czosnkiem pokrój na małe kromki i grilluj lub piecz w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez około 5-7 minut, aż będą chrupiące i lekko złociste.
  • Grzanka kanapeczka koktajlowa:
    Na każdej kromce chrupiącej bagietki ułóż kawałek sera pleśniowego. Na wierzchu sera umieść cienki plaster gruszki. Posyp posiekanymi orzechami włoskimi. Skrop każdą grzankę kilkoma kroplami oliwy z oliwek. Dopraw do smaku solą i pieprzem, jeśli potrzeba.
  • Podawanie:
    Na dużym talerzu lub desce ułóż przygotowane grzanki z serami pleśniowymi, gruszką i orzechami włoskimi.