
Przekąska po Francusku – Grzanka Kanapeczka Koktajlowa z Serami Pleśniowymi, Plastrami Gruszki i Orzechami Włoskimi
Składniki:
- Bagietka z masłem i czosnkiem:
- 1 bagietka BakerVille z masłem i czosnkiem
- Grzanka kanapeczka koktajlowa:
-
150 g sera pleśniowego
(np. roquefort, brie, camembert) - 1 gruszka
(pokrojona w cienkie plastry) - 50 g orzechów włoskich
(posiekanych) - Kilka kropel oliwy z oliwek
- Sól i pieprz do smaku
Przepis:
-
Bagietka z masłem i czosnkiem:Bagietkę BakerVille z masłem i czosnkiem pokrój na małe kromki i grilluj lub piecz w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez około 5-7 minut, aż będą chrupiące i lekko złociste.
-
Grzanka kanapeczka koktajlowa:Na każdej kromce chrupiącej bagietki ułóż kawałek sera pleśniowego. Na wierzchu sera umieść cienki plaster gruszki. Posyp posiekanymi orzechami włoskimi. Skrop każdą grzankę kilkoma kroplami oliwy z oliwek. Dopraw do smaku solą i pieprzem, jeśli potrzeba.
-
Podawanie:Na dużym talerzu lub desce ułóż przygotowane grzanki z serami pleśniowymi, gruszką i orzechami włoskimi.