Przekąska po Hiszpańsku – Grzanka Kanapeczka Koktajlowa z Serkiem Śmietankowym, Rukolą, Plastrami Kiełbasy Polskiej, oraz Czarnymi i Zielonymi Oliwkami #1

Przekąska po Hiszpańsku – Grzanka Kanapeczka Koktajlowa z Serkiem Śmietankowym, Rukolą, Plastrami Kiełbasy Polskiej, oraz Czarnymi i Zielonymi Oliwkami

Składniki:
  • Bagietka z masłem i czosnkiem:
  • 1 bagietka BakerVille z masłem i czosnkiem
  • Grzanka kanapeczka koktajlowa:
  • 200 g serka śmietankowego
  • 1 garść rukoli
  • 100 g plasterków polskiej kiełbasy (np. krakowskiej sucha)
  • Kilka czarnych oliwek (pokrojonych na połówki)
  • Kilka zielonych oliwek (pokrojonych na połówki)
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • Sól i pieprz do smaku
Przepis:
  • Bagietka z masłem i czosnkiem:
    Bagietkę BakerVille z masłem i czosnkiem pokrój na małe kromki i grilluj lub piecz w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez około 5-7 minut, aż będą chrupiące i lekko złociste.
  • Grzanka kanapeczka koktajlowa:
    Na każdej kromce chrupiącej bagietki rozsmaruj równomiernie warstwę serka śmietankowego. Na serku ułóż kilka listków rukoli. Następnie dodaj plaster polskiej kiełbasy i połówki czarnych oraz zielonych oliwek. Skrop każdą grzankę odrobiną oliwy z oliwek. Dopraw do smaku solą i pieprzem, jeśli potrzeba.
  • Podawanie:
    Na dużym talerzu lub desce ułóż przygotowane grzanki z serkiem śmietankowym, rukolą, plasterkami polskiej kiełbasy oraz czarnymi i zielonymi oliwkami.