
Wegański Burger z Ciecierzycy i Batata
Składniki:
- 1 bułka do burgerów BakerVille Rustic Style
- 100 g ugotowanej ciecierzycy
- 1 mały batat
(około 150 g) - 1 mała cebula
(drobno posiekana) - 2 ząbki czosnku
(drobno posiekane) - 2 łyżki mąki owsianej
- 1 łyżeczka kuminu
- 1 łyżeczka papryki wędzonej
- Sól i pieprz do smaku
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- Liść sałaty
- Plaster pomidora
- Plaster ogórka kiszonego
- 1 łyżka wegańskiego majonezu
Przepis:
-
Batat obierz, pokrój w kostkę i ugotuj, aż będzie miękki, następnie rozgnieć na puree. W misce wymieszaj puree z batata, ciecierzycę, cebulę, czosnek, mąkę owsianą, kumin i paprykę wędzoną. Dopraw solą i pieprzem. Uformuj z masy kotlet i smaż na patelni z oliwą z oliwek na średnim ogniu przez około 5 minut z każdej strony, aż kotlet będzie złocisty i chrupiący.
Bułkę przekrój na pół i podgrzej w piekarniku lub na grillu. Na dolnej części bułki rozsmaruj wegański majonez, ułóż liść sałaty, kotlet z ciecierzycy i batata, plaster pomidora i ogórka kiszonego. -
Podawanie:Podawaj od razu po przygotowaniu, aby cieszyć się świeżością i pełnią smaku. Wegański burger z ciecierzycy i batata to doskonała alternatywa dla tradycyjnych mięsnych burgerów.
-
Dodatkowe wskazówki:Możesz dodać plasterki awokado dla dodatkowej kremowości. Aby wzbogacić smak, spróbuj dodać kilka kropli ulubionego wegańskiego sosu BBQ.