
Łupek z 4 Dipami w Małych Miseczkach do Maczania Grzanek z Bagietki
Składniki:
- Bagietka z masłem i czosnkiem:
- 1 bagietka BakerVille z masłem i czosnkiem
- Dip zielone pesto:
-
100 g zielonego pesto
(dostępne w sklepie lub domowe) - Dip guacamole:
- 2 dojrzałe awokado
- 1 mała czerwona cebula
(drobno posiekana) - 1 pomidor
(drobno posiekany) - Sok z 1 limonki
- 1 łyżka posiekanej kolendry
- Sól i pieprz do smaku
- Dip paprykowy:
- 1 czerwona papryka
(upieczona, obrana ze skórki i posiekana) - 100 g kremowego serka
- 1 ząbek czosnku
(drobno posiekany) - 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- Sól i pieprz do smaku
- Dip serowy:
- 100 g sera cheddar
(startego) - 100 g kremowego serka
- 2 łyżki mleka
- Szczypta chili w proszku
(opcjonalnie)
Przepis:
-
Bagietka z masłem i czosnkiem:Bagietkę BakerVille z masłem i czosnkiem pokrój na kromki i grilluj lub piecz w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez około 5-7 minut, aż będą chrupiące i lekko złociste.
-
Dip guacamole:Awokado rozgnieć w miseczce. Dodaj posiekaną czerwoną cebulę, pomidora, sok z limonki i posiekaną kolendrę. Dopraw solą i pieprzem do smaku, dokładnie wymieszaj.
-
Dip paprykowy:Upieczoną i obraną ze skórki czerwoną paprykę zmiksuj z kremowym serkiem, posiekanym czosnkiem i oliwą z oliwek. Dopraw solą i pieprzem do smaku, aż uzyskasz gładką konsystencję.
-
Dip serowy:W małym rondelku podgrzej kremowy serek z mlekiem na małym ogniu, ciągle mieszając, aż serek się rozpuści i masa stanie się gładka. Dodaj starty cheddar i mieszaj, aż ser się rozpuści i dip będzie jednolity. Możesz dodać szczyptę chili w proszku dla pikantnego smaku.
-
Podawanie:Na dużym łupku lub desce ułóż małe miseczki z trzema dipami: zielonym pesto, guacamole, paprykowym i serowym. Obok rozłóż chrupiące grzanki z bagietki BakerVille z masłem i czosnkiem, gotowe do maczania w dipach.